Vad är medicinsk Laser?

Historia och Vetenskap

Laserterapins effekter är väl utforskade och den vetenskapliga litteraturen är mycket omfattande. Redan 1967 lanserades den första medicinska rapporten om att laserljus har en stimulerande effekt på celler och vävnad. Sedan dess har ca 7000 studier publicerats från mer än 80 länder. Numera är laserterapi en vanlig behandlingsmetod i de flesta länder.

Vetenskapliga artiklar om Medicinsk/Terapeutisk laser finner du här

Vad är en laser?

Enkelt förklarat kan Medicinsk/Terapeutisk laser beskrivas som en ljuskälla vilken producerar synligt eller osynligt, ytterst välordnat (koherent) ljus. Det Medicinska/Terapeutiska laserljuset har en enda våglängd med långa sammanhängande vågor. Att ljuset är just koherent är en av anledningarna till att det kan nå in i vävnad och påverka kroppens celler. Laserljuset skiljer sig från det ljus vi vanligtvis upplever i vardagen, exempelvis ljuset från en ficklampa. Ficklampan har mängder av blandade våglängder, både långa och korta. Detta gör ficklampans ljus osammanhängande och den kan därför ej användas i medicinskt syfte.

Lasrar inom medicin delas upp i två klasser:

 • Medicinsk/Terapeutisk
 • Kirurgisk/Estetisk

Behandling av nacke med Medicinsk/Terapeutisk laser

Medicinsk/Terapeutisk laser

Det finns en mängd olika lasrar inom Medicinsk/Terapeutisk laser. Detta beror på att olika våglängder används för att behandla olika sorters problematik. Dessa typer av lasrar används för att behandla alltifrån problem på yttersta huden, till djupt liggande problem i kroppen. Medicinsk/Terapeutisk laser är en effektiv behandlingsmetod vid: smärta, inflammationer, nedsatt immunförsvar, läkningsprocess och cirkulation.

Vad gör laserljuset vid Medicinsk/Terapeutisk laserbehandling?

Laserljuset stimulerar läkningsprocessen på cellnivå, bland annat i cellmembranet och i mitokondrien som är cellens kraftverk och motor i läkningsprocessen. Cellerna startar en självläkningsprocess och söker sig mot ett normalt och friskt tillstånd i kroppen. Bara sjuka och dåliga celler blir påverkade av laserljuset, friska celler befinner fortsatt sig i ett normalt tillstånd och påverkas inte av laserljuset.

Vad behandlas med Medicinsk/Terapeutisk laser?

Då laserljus påverkar många olika processer i cellen, bland annat inflammatoriska processer och mikrocirkulationen, kan en hel rad vitt skilda tillstånd behandlas. Exempel på vad som kan behandlas med Medicinsk/Terapeutisk laser är: problem i rygg, nacke, axlar och knän. Reumatism, artros, idrottsskador, nervinflammationer, herpes och diverse sår. Inom dessa problemområden ger Medicinsk/Terapeutisk laserterapi god effekt, upp till 90% av de som behandlas reagerar positivt på behandlingen och blir fria från besvär. Det finns dock ett fåtal som reagerar så lite och ibland inte alls, att det måste konstateras att just Medicinsk/Terapeutisk laserbehandling inte är rätt metod för dem.

Du kan läsa mer om vilka åkommor som fördelaktigt kan behandlas med Medicinsk/ Terapeutisk laser här.

Kirurgisk/Estetisk laser

Det finns en mängd olika lasrar även inom Kirurgisk/ Estetisk laser. Detta beror på att olika problem behandlas med olika våglängder. Kirurgisk/Estetisk laser används bland annat inom: kirurgi, dermatologi, gynekologi, synkorrektion, tandvård, borttagning av hår, tatueringar, ytliga blodkärl, acneärr, fibrom och mot rynkor.

Vad gör laserljuset vid Kirurgisk/Estetisk laserbehandling?

Kirurgisk/Estetisk laser har ett laserljus som är skärande, förångande och koagulerande. Likt Medicinsk/ Terapeutisk laser har även Kirurgisk/Estetisk laser en enda våglängd, men den är oerhört mycket starkare. Detta gör att den kan användas som en skalpell. Själva mekanismen bakom laserkirurgi är termisk vilket innebär att ljuset absorberas i vävnaden och utvecklar så pass hög värme att det går att skära, koagulera eller bränna bort vävnad. Fördelen med en Kirurgisk/Estetisk laser i jämförelse med en skalpell är att det blir mindre blodsutgjutelse samt att det går att arbeta med ytterst hög precision. Till skillnad från Medicinsk/Terapeutisk laser vidrörs aldrig huden med den Kirurgiska/Estetiska lasern, utan den används alltid en bit från kroppen. Behandling med Kirurgisk/Estetisk laser resulterar i mindre smärta och ödem och eftervården blir ofta mindre.

Vem använder laser?

I Sverige används Medicinsk/Terapeutisk laser på många olika kliniker inom exempelvis; elitidrotten, fysioterapi, rehabilitering, hud samt inom sjukvården och vid behandling av djur, vanligtvis hästar och hundar.
Exempel på användare av Medicinsk/Terapeutisk laser inom elitidrotten är:

 • Fotbollslandslaget
 • Friidrottslandslaget
 • Brottarlandslaget
 • Bowlinglandslaget
 • Skidlandslaget
 • De flesta landslag inom hästsport

Det används även av elitklubbar inom hockey, såsom Modo, HV71, FBK, AIK m.fl

LaserTeamet använder sig av lasrar ifrån Irradia

De lasrar vi har är:

 • GaAs- laser 904nm 240 mW- multiprob
 • GaAIAs-laser 808nm 450 mW singelprob
 • InGaAlP-laser 650nm 35 mW singelprob

För mer information om företaget Irradia och deras lasrar, gå in på deras hemsida: www.irradia.se

Något för dig?

Under ditt första besök hos LaserTeamet genomgår du en konsultation tillsammans med en terapeut för att fastställa vad som ska behandlas. Därefter fastställs en planerad behandlingsplan. Ta kontakt med med oss idag så kan vi diskutera hur vi kan hjälpa just dig!